De liefde voor muziek was er al veel eerder, maar toen mijn ‘grote zus’ op de Bussumse kermis een heus transistorradiootje won die ik mocht hebben begon het pas echt.  Je kunt rustig stellen dat dat radiootje de rest van m' n leven heeft beinvloed.
Veel keus had je niet op dat dingetje, alleen middengolf en vooral zondags was het op Helversum huilen met de pet op. Jazz, cabaret en (o gruwel) sport. Daar ren je wel voor weg.
Geen wonder dus dat je zo es wat verder draait.
Toen ontdekte ik Radio Luxemburg (The Big L on 208) en er ging een wereld voor me open.
Dik in de fading, maar daar luisterde je gewoon doorheen, hoorde je daar radio met een grote R. Dus zo kon het ook! Helaas had je er alleen des avonds plezier van en op weer een druilerige zondag ontdekte ik Radio Mi Amigo en kort daarna Caroline.
Het begon ergens in 1975...
Nou ging het los. Nog nooit van het fenomeen zeezender gehoord hebbende stond het idee van radio vanaf zee me op de een of andere manier enorm aan. Van m'n vader, die niks van zeezenders, commerciële radio of piraten moest hebben, hoorde ik van Veronica, Noordzee en anderen. Ineens flitsten er allerlei beelden door me heen. Ik herinnerde me ze allebei, had ernaar geluisterd op de ouwe buizenradio van m'n broer zonder me ervan bewust te zijn naar welk uniek fenomeen ik geluisterd heb. Ik herinnerde me zelfs de journaalbeelden van die rampzalige 31 augustus '74 van de MEBO II met de "Man of Action" op de achtergrond. Ik kwam pas later achter het bestaan van Radio Atlantis, de eeuwige onderschatte zeezender voor de Belgische kust, die ik nu eigenlijk nog het meest bewonder.
Het sprak tot m'n verbeelding en niet zo'n beetje ook.
Zeezenders werden m' n beste vriendjes.
Gek genoeg interesseerden landpiraten me hoegenaamd eigenlijk niets. Dat kwam natuurlijk omdat zowat alles (en dat was toen nog niet zoveel) op FM zat en mijn radiootje alleen Middengolf had.
Dat ding ging overal mee naartoe, naar bed, naar de WC, naar school, op vakanties, met m'n krantenwijk, overal en altijd. Tientallen kilo' s aan 9 volts batterijen uit de HEMA zijn er doorheen gejaagd.  In Denekamp (Twente) waar ik eens op visite was, zaten wel Middengolfpiraten, maar die zonden nou niet direct ' mijn' muziek uit. Polka's en Duitse  schlagers voerden daar de boventoon, maar Bertje wist het zeker: dat wil ik ook!
Niet gehinderd door enige technische kennis kocht ik ergens iets wat op een zender leek en  in no time was ik 'on air'.
Op kanaal 6 van de 27 mc band...
Terug Verder